Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

VELIKA PREŽIHOVA PLAKETA MAG. IRENI ODER, NEKDANJI DIREKTORICI KOROŠKE OSREDNJE KNJIŽNICE

Foto: Nika Hölcl

V četrtek, 11. aprila 2024, na predvečer občinskega praznika, so v razstavišču Koroške osrednje knjižnice podelili občinska odličja. Veliko Prežihovo plaketo je za svoje dolgoletno uspešno in ustvarjalno delo na področju kulture ter izjemen in trajen prispevek k prepoznavnosti in ugledu občine prejela tudi naša nekdanja direktorica mag. Irena Oder.

Draga Irena, iskrene čestitke!

Mag. IRENA ODER

Utemeljitev za Veliko Prežihovo plaketo 2024

Mag. Irena Oder je prepoznaven obraz kulture v Občini Ravne, širši Mežiški dolini ter celotni regiji. Njeno ime je bilo zadnjih petnajst let prepleteno z eno glavnih kulturnih institucij – Koroško osrednjo knjižnico. Če se izrazimo z besedami dr. Franca Sušnika, je Irena Oder vsekakor ena ’tistih zvestih, ki so svoje življenje zvezali z življenjem tega kraja’. Življenjska in profesionalna pot jo je po končanem študiju na Filozofski fakulteti vodila nazaj na Koroško. Kot profesorica slovenskega jezika in književnosti je vrsto let poučevala na ravenski gimnaziji in bila vodja šolske knjižnice. V tem času je opravila tudi podiplomski študij na oddelku za knjigarstvo, bibliotekarstvo in informacijsko znanost na Filozofski fakulteti v Ljubljani in ga leta 2004 zaključila z znanstvenim magisterijem. Dvoletna zaposlitev (2004–2006) na lektoratu za slovenščino v Bukarešti na fakulteti za tuje jezike ji je pomenila osebno prelomnico ter strokovni izziv, nedvomno pa njeni osebnosti dala še dodatno širino. Leto po vrnitvi je sprejela morda največji življenjski in profesionalni izziv ter postala direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki jo je uspešno vodila tri mandate, do svoje upokojitve.

Zelo zgovorna je tudi njena osebna bibliografija. V več kot osemdesetih prispevkih jo lahko prepoznamo kot avtorico številnih spremnih besed, uvodnikov in recenzij, lektorico, urednico in članico uredniških odborov, avtorico strokovnih prispevkov, intervjujev … Prav tako lahko sledimo številnih objavam v lokalnih časopisih in medijih o Kulturnem društvu Prežihov Voranc, ki mu že vrsto let predseduje. Kot predsednica društva je poskrbela, da je ob častitljivem jubileju izšel zbornik o delovanju društva. V času predsedovanja Krajevni skupnosti Kotlje je objavila številne zapise o Kotljah in Hotuljcih. Javnost jo pozna tudi kot moderatorko kulturnih dogodkov, prijetno sogovornico, ki z izborno besedo vedno zna nagovoriti ljudi. Njena človeška in intelektualna širina, strokovnost, kvaliteten odnos in velika mera odgovornosti za našo kulturno in naravno dediščino, ljubezen do pisane besede, srčnost in čut za soljudi, jo je odlikovala tudi v 15 letih vodenja Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika. Kot direktorica je znala prisluhniti, prepoznati in podpreti dobre ideje ter s sinergijo sodelavcev pisati številne dobre zgodbe.

Koroška osrednja knjižnica je pod njenim vodenjem uspešno sledila svojemu poslanstvu ter širila ugled v regiji, širšem slovenskem prostoru ter nadaljevala tradicijo uspešnega sodelovanja z zamejskimi organizacijami in inštitucijami. V teh letih je knjižnica izstopala po mnogih dobrih vsebinah, gostovanjih eminentnih književnikov in drugih gostov, izdanih publikacijah (monografija Na planoti Ravne, Bukvopedija, Knjigarije …). Med najvidnejše skupne dosežke pa, v sklopu vsakoletnih projektov digitalizacije domoznanskih in drugih dragocenih gradiv, zagotovo sodi digitalizacija Koroškega in Informativnega fužinarja, ki je omogočila trajno ohranjanje spomina na dogajanja v Občini Ravne in širši Mežiški dolini in dostopnost na svetovnem spletu. V njenem zadnjem mandatu je knjižnica na državnem nivoju v okviru izvajanja območnih nalog pridobila status Kompetenčnega centra za lahko branje ter večkrat uspešno sodelovala na projektih, podprtih s strani LAS-a in v tem obdobju nadgradila svojo dejavnost s številnimi novostmi in kvalitetnimi dogodki, ki so uspešno začrtali ponudbo knjižnice v polju kulturnega turizma. Časopisna grajska kavarna Eleonora, urejena v okviru projekta ‘Čebela bere med’, je velika dodana vrednost za knjižnico in pridobitev, ki morda njej osebno pomeni največ.

Njen prosti čas je razpet med družino in številnimi obveznostmi ter drugimi prostovoljnimi dejavnostmi. V več mandatih je bila članica Občinskega sveta Občine Ravne na Koroškem, v letih 2006–2018 tudi predsednica Krajevne skupnosti Kotlje. Od 2008 je predsednica Kulturnega društva Prežihov Voranc. Z veliko altruizma svoj prosti čas razdaja za lektoriranje, uredniško delo in mentorstvo. Že v času vodenja knjižnice se je angažirala kot prostovoljka v medgeneracijskih dejavnostih. Leta 2023 je zasluženo dobila častni naziv Ambasadorka vseživljenjskega učenja.