Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Digitalizirano rokopisno in drugo gradivo

Digitalizacija je opisovanje objekta, slike, zvoka, dokumenta ali signala (navadno analognega signala) z binarno kodo, običajno z namenom, da bi ga shranili oz. elektronsko obdelali na računalniku ali drugih elektronskih napravah. Pretvorba analognih informacij se izvede s postopkom skeniranja.

Projekti digitalizacije so namenjeni povečanju dostopnosti in ohranitvi oziroma zaščiti gradiva.

Digitalizacija gradiva je pomembna z več vidikov. Vsakemu uporabniku svetovnega spleta nudi dostopnost do manj znanega gradiva ali  gradiva, ki se ne izposoja in je v knjižnici shranjeno pod posebnimi pogoji. Dragoceni originali pa tako ostanejo varno shranjeni in se z izpostavljanjem zunanjim dejavnikom ne poškodujejo. Z omogočanjem najširšega dostopa do virov, predstavlja digitalizirano gradivo neprecenljivo orodje za raziskovalno delo, zagotavlja podporo vseživljenjskemu učenju, znanstvenoraziskovalnemu delu, kulturnemu udejstvovanju in razvoju, utrjuje narodovo identiteto v virtualnem okolju in prispeva k prepoznavnosti in konkurenčnosti Slovenije v Evropski uniji.

V naši knjižnici smo začeli s postopki digitalizacije že leta 2005 in digitalizirali že kar nekaj gradiva, zlasti s področja domoznanstva. Gre za rokopisno, slikovno, kartografsko gradivo, umetniške slike, knjige, serijske publikacije, časopise …

Digitalizacija se izvaja pretežno s sredstvi Ministrstva za kulturo v okviru območnih nalog.

Gradivo, ki smo ga digitalizirali je objavljeno in dosegljivo na dLib-u ter portalu Kamra, več o digitaliziranem gradivu najdete na tej povezavi.