Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Zbirka Stripoteka

STRIPOTEKA

Stripoteka v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika je posebna zbirka, ki se nahaja v steklenem prizidku grajskega trakta D, v barvitih kockah, razvrščenih po abecednem redu. Umestitev je idealna v simboličnem smislu povezovanja generacij otrok, mladine in odraslih, med Oddelkom za otroke in mladino in Oddelkom za odrasle. Tu izvajamo tudi razne tovrstne dejavnosti – razstave, vsakoletni stripovski razpis, pogovore z ustvarjalci. Stripoteka je prav tako prostor za druženje, vsakodnevno prebiranje stripov, pogovore, okrogle mize, predstavitve avtorjev, prezentacije iz zbirke Artoteka – Stripi ter stripovske ustvarjalne delavnice za mlade.

S posebno zbirko Stripoteka si prizadevamo v knjižnico privabiti mlade in odrasle, ki se navdušujejo nad stripi. Zvrst zahteva preprostost in razumljivost risbe ter seveda zgodbe: s čim manj besedami čim več povedati; to so potenciali, ki omogočajo stripu, da doseže širok krog ljudi. Zato je zelo primeren tudi za tiste, ki se jezika šele učijo. Naša zbirka zajema tudi stripe v enajstih tujih jezikih, med katerimi prevladujejo stripi v angleščini, hrvaščini, nemščini in italijanščini.

Danes Stripoteka obsega skoraj 1000 enot gradiva, od klasičnih, kot so Garfield, Snoopy, Dogodivščine Zvitorepca, Hribci, do sodobnih stripov, kot so Ariol, Pasji mož, Škatla in Mamut, ki so priljubljeni pri mlajših bralcih. Za zahtevnejše bralce obsega zbirka tudi stripe z družbeno, zgodovinsko in politično tematiko, kot so Alan Ford, Diareja, Sokol in golobica in Meksikajnarji.

 

V zbirko so umeščeni tudi stripi s poučno vsebino, namenjeni predvsem mladim bralcem; to so stripi 24 ur v vesolju, Skrivnostni svet elementov, Fizika v stripu, Preživeli iz holokavsta in drugi.

Posebna vrsta stripov so še mange, na Japonskem nastali stripi, ki zajemajo različne žanre, od drame, komedije, znanstvene fantastike itd. Branje mang pri nas sicer še ni zelo razširjeno, vendar njihova priljubljenost narašča s priljubljenostjo t. i. animejev. To so ročno narisane ali računalniške animacije, ustvarjene na Japonskem, katerim mange v večini služijo kot predloga. Nekaj mang najdemo tudi v naši zbirki stripov (Princesa Ai, Manga biblija ter Človek za nobeno rabo).     

Strip je zgodba, prikazana s pomočjo zaporednih, med seboj odvisnih in povezanih prizorov, opremljenih z besedilom. Nastal je v ZDA proti koncu 19. stoletja in je tesno povezan z nastankom in razvojem filmske umetnosti.

Strip je neposredno povzročil nastanek animiranega filma, vplival na filmsko montažo, na novodobne umetnostne sloge, kot sta bila popart in dadaizem, ter na modo. Njegovo sugestivno moč so uporabljali tudi v propagandne namene.

Če se želite prijaviti na novice v zvezi s Stripoteko, vpišite spodaj svoj elektronski naslov.
    NOVI STRIPI

    Stripoteko smo maja 2023 obogatili s precej naslovi mang (v angleščini):

    POZOR: Mange listamo od desne proti levi strani knjige (od zadaj naprej) in beremo od zgornjega desnega kota proti spodnjemu levemu kotu strani.

    Žal v okviru tradicionalne knjižnične postavitve gradiva na policah etiketa zato prekriva del naslovnice.