Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Grajsko pohištvo

 

Zbirka Grajsko pohištvo, ki je na ogled v prostorih Gradu Ravne predstavlja pomemben spomenik bivanjske kulture preteklih stoletij in šteje preko štirideset kvalitetnih kosov. Žal je večina zbirke brez jasne provinience. Dokumentirano je, da je bil del pohištva po letu 1945 na grad pripeljan iz Federalnega zbirnega centra. Nekaj kosov je domnevno še dediščina zadnjih plemenitih lastnikov gradu, grofov Thurn Valsassina, del pa je bil verjetno pripeljan tudi iz sosednjih guštanjskih dvorcev.

Najstarejši kosi pohištva so baročne dvokrilne omare, najstarejša iz konca 17., ostale iz sredine 18. stoletja, tabernakeljska omara in intarzirani pisalnik iz srede 18. stoletja. Najdragocenejša je verjetno empirska pisalna omara z elegantno pozlato in igrivo borduro z rastlinsko ornamentiko, ki verjetno izhaja iz delavnice Josefa Danhauserja na Dunaju, ok. leta 1810. Najobsežnejši del zbirke predstavlja neobaročno pohištvo, ki sestavlja celotne ambiente: fotelje, trosede, počivalnike, salonske in igralne mize ter vitrine. Iz začetka 20.stoletja so ohranjene knjižne omare, nižji knjižni regali ter secesijska jedilniška garnitura. Obsežen del zbirke predstavljajo skrinje, od intarzirane baročne do kvalitetnih primerkov poslikanih koroških skrinj.

V sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem je bilo v letu 2008 končano restavriranje precejšnjega dela pohištvene zbirke. Dragoceni primerki premične kulturne dediščine pa so bili javnosti prvič predstavljeni na razstavi “Zgodba grajskega pohištva – pohištvena zbirke gradu Ravne v luči restavratorskih posegov”. Pohištveni kosi so kot posebna zbirke postavljeni v obnovljenih ambientih Koroške osrednje knjižnice.