Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Grajski sprehodi

S podobo in besedo vam v kratkih virtualnih sprehodih predstavljamo bisere iz naših posebnih zbirk. Včasih odpremo rokopisne trezorje, povežemo zgodbe, ki se skrivajo v obsežni zbirki fotografskega gradiva, med razglednicami, na starih zemljevidih ali pa polistamo po dragocenih knjižnih izdajah iz zbirke Raritet, Starin ter Faksimiliranih in bibliofilskih izdaj  … Tudi Artoteka, zbirka slikarskih in kiparskih del, odstira številne zgodbe in osebnosti.

 

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 1

Pisalna miza s Thurnovega gradu na Ravnah je našla pot nazaj domov

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 2

Valvasorjeva Velika grbovna knjiga

Janez Vajkard Valvasor in Jernej Ramschissl sta v 17. stoletju pripravila bogato iluminiran unikaten rokopis Opus Insignium Armorumque, ki vsebuja 2041 grbov plemiških družin, mest, trgov in cerkvenih institucij Kranjske, Štajerske in Koroške.

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 3

Podobe Mežiške, Mislinjske in Dravske doline na starih grafičnih upodobitvah

S podobo in besedo vam v kratkih virtualnih sprehodih predstavljamo bisere iz naših posebnih zbirk. Kaj vam bomo pripravili tokrat, je še skrivnost. Morda vpogled v rokopisne trezorje, Fototeko, zbirko razglednic ali zemljevidov? Ali pa bomo polistali po dragocenih knjižnih izdajah iz zbirke Raritet, Starin ali Faksimiliranih in bibliofilskih izdaj … Tudi Artoteka, zbirka slikarskih in kiparskih del, odstira številne zgodbe in osebnosti.

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 4

Kolomonov žegen

Poznate “črne bukve”? Ste vedeli, da so se ljudje v preteklosti z zagovori in “žegni” iz skrivnostnih Kolomonovih bukev zavarovali pred tatovi, nevihtami, nesrečami? Marsikateri lastnik te skrivnostne knjižice je znal priklicati duhove, dvigati zaklade in se obvarovati pred raznimi boleznimi. Pokukajmo skupaj v mistiko in skrivnosti!

S podobo in besedo vam v kratkih virtualnih sprehodih predstavljamo bisere iz naših posebnih zbirk. Kaj vam bomo pripravili tokrat, je še skrivnost. Morda vpogled v rokopisne trezorje, Fototeko, zbirko razglednic ali zemljevidov? Ali pa bomo polistali po dragocenih knjižnih izdajah iz zbirke Raritet, Starin ali Faksimiliranih in bibliofilskih izdaj … Tudi Artoteka, zbirka slikarskih in kiparskih del, odstira številne zgodbe in osebnosti.

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 5

Flora in favna dežele Kranjske na akvarelnih upodobitvah J. V. Valvasorja

Valvasor je bil polega svojega znanstvenega dela tudi strasten zbiralec grafičnih listov in risb. Leta 1685 jih je po tematskih sklopih dal zvezati v 18 zvezkov, od katerih se jih je, z izjemo izgubljenega četrtega, ohranilo 17. Dragoceno zbirko danes hranijo v Arhivu Republike Hrvatske v okviru Biblioteke Metropolitana.
Ponatis celotne zbirke – Iconotheco Valvasoriano – je izdala Fundacija Janez Vajkard Valvasor pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti v nakladi 100 oštevilčenih kompletov. Iconotheca Valvasoriana je največja faksimilirana grafična zbirka na svetu in edinstvena, ker je dosledno izpeljan faksimilni natis z znanstveno kritično obdelavo celotnega gradiva v treh jezikih.
V Koroški osrednji knjižnici so, v sklopu zbirke Faksimiliranih in bibliofilskih izdaj, v prostoru nekdanje grajske kapele na ogled izbrani volumni znamenite Iconothece.
Danes nas bo zanimal zadnji, 18. zvezek, ki je še posebej zanimiv za biologe in ljubitelje narave.
Na 163 oštevilčenih listih je predstavljenih okoli 234 rastlin in živali v akvarelni tehniki. Nadrobnejši vpogled v naslikane motive nam pove, da so podobe flore in favne nedvomno nastale na ozemlju Slovenije, oziroma takratne dežele Kranjske.

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 6

Mini je maksi

Ljudem se že od nekdaj zdi bolj zanimivo in ljubko vse tisto kar je majhno. Pa naj gre za ljudi, živali, tudi stvari. To velja tudi za knjige-miniaturke. Prav majhnost knjižne oblike nas opominja na našo obzirnost in spoštljivost do vsake knjige.
Miniaturke oz. miniaturne izdaje knjig v naši knjižnici so postavljene kot posebna zbirka in jih lahko najdete pod signaturo MIN. Ločene so od ostalega gradiva in si jih lahko (vsaj nekatere) izposodite le v čitalnico.
Te micene knjižice imajo kar dolgo zgodovino. So pa nekako vedno ostajale na obrobju svoje bližnje sorodnice velike knjige, mogoče tudi zaradi svojega formata. Prav tako je bil njihov t. i. krog kupcev omejen na ozek krog ljubiteljev, ki so morali imeti precej pod palcem, da so si jih lahko privoščili.
Našo posebno zbirko miniaturnih izdaje z veseljem pokažemo obiskovalcem in skupinam. Verjemite mi, da so nad njimi navdušeni tako otroci, kot tudi odrasli.
V vseh primerih pa velja misel: »Spoštujmo knjigo, pa naj bo majhna ali velika, vsaka je nosilka novega znanja ali vedenja.«

Grajski sprehodi, letnik 1., leto 2021, No. 7

O vodi

Izbrani motivi vode iz zbirke Artoteka Koroške osrednje knjižnice