Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Razglednice

 • Iz zapuščine dr. Julija Felaherja je tudi večina slikovnega gradiva v posebni zbirki Razglednice, ki prinaša minule podobe koroških krajev tostran in onstran državne meje. V zbirki je okrog sedemsto razglednic, večinoma s podobami koroških krajev onstran državne meje, v Avstriji, do nekdanje etnične meje slovenskega prebivalstva. Zbirka ustvarja v gledalcu krajinskih podob in bralcu iskrivih sporočil vtis o celovitosti pokrajine južne Koroške, v življenje katere je kruto posegla plebiscitna meja. Ko se s pomočjo starih podob na razglednicah pomikamo po zemljevidu južne Koroške, istočasno rišemo zemljevid nekdanje etnične meje slovenskega prebivalstva.

  Večina razglednic iz zbirke je naslovljena na župnika Valentina Mörtla, Felaherjevega prijatelja in rojaka iz Ziljske doline. S pomočjo nanj naslovljenih razglednic lahko sledimo njegovo življenjsko pot koroškega begunca, sledimo kraje, kjer je kot duhovnik služboval.

  V obsežni zbirki razglednici je tudi precej zanimivih razglednic iz drugih slovenskih krajev ter manjše število razglednic s podobami narodnih noš, večinoma ziljske.

  Med Feleharjevim zbranim slikovnih gradivom je tudi zbirka šestintridesetih kovinskih tiskarskih klišejev za Gasparijeve razglednice in voščilnice z upodobitvijo narodnih motivov, letnih časov, slovenskih Madon ter božičnih in velikonočnih šeg in navad. Zraven je še manjše število izdelanih Gasparijevih voščilnic.

  V zbirka Razglednice so, poleg omenjenega najobsežnejšega fonda, še posamične, vezane na podobe koroških krajev. Zbirko vseskozi dopolnjujemo z nakupi, darovi in zamenjavami.

  V zadnjem desetletju je knjižnica pridobila tudi zavidljivo zbirko filatelističnih izdaj, predvsem avtorja Boruta Bončine in izdaj, ki se navezujejo na aktivnosti Koroškega filatelističnega društva (maksimum karte, spominske ovojnice z dotiski in osebnimi znamkami, filatelistični kompleti).