Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

NINA STOPAR – OBRAZI TIŠINE

Na prvi februarski dan smo v razstavišču knjižnice odprli razstavo vsestranske umetnice, domačinke Nine Stopar.

NINA STOPAR – profesorica slovenskega jezika in filozofije, pesnica, vizualna umetnica in plesalka. Leta 2007 je diplomirala na ljubljanski Filozofski fakulteti in na isti ustanovi leta 2016 zaključila še magistrski študij z delom Sodobna umetnost v filozofski refleksiji pod mentorstvom dr. Leva Krefta. Po skoraj desetih letih poučevanja se je preusmerila na področje vizualne umetnosti in leta 2021 zaključila še magistrski študij slikarstva na ljubljanski ALUO z delom Slikarstvo telesa kot duhovna sprememba v času nedoločenosti pod mentorstvom prof. Sergeja Kapusa in dr. Leva Krefta. Odtlej se ukvarja z raznovrstnimi ustvarjalnimi praksami, od klasičnega slikarstva do slikanja s telesom in performansi, plesa in poezije. Predstavila se je na enajstih skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini ter na treh samostojnih razstavah. Obrazi tišine je njena četrta samostojna razstava. Trenutno živi in ustvarja v Žerjavu, v Občini Črna na Koroškem.

Umetnostni izraz črpa iz giba, plesa, iz meditativnih stanj in ozaveščanja svojega jedra skozi gib, osvobajanja telesa in duha. Njena dela so manifestacija procesa, so brezmejna, slike nimajo roba, lahko se prosto gibljejo po prostoru, lahko jih obračamo kakorkoli in vsakič povedo drugače.

V prepletu plesa, slikanja, poezija, literature in filozofije skozi performens (skozi akt dejanja) ustvarja večplastne umetnine. Skozi gib nezavedno postaja zavedno, postaja slika.

Kdaj se vse začne? Ko zagrabim čopič in stopim k platnu?

Plešem, premikam se po platnu in povsod naokoli. Združujem različne materiale in ustvarjalni proces je  pomembnejši od tega, kar ostane/nastane na koncu. Proces je jedro mojega ustvarjanja. Slike so zgolj dokumenti, kakor spomin na nekaj, kar se je zgodilo.

Svoj slikarski pristop navezuje na dediščino akcijskega slikarstva in abstraktnega ekspresionizma … sama pravi, da je to intuicija telesa: Jaz sem čopič, jaz sem barva, jaz sem oblika, jaz sem slika. Rada se izgubim v nezavednem polju slikanja, da najdem svoj resnični izraz.

Razstava bo na ogled do konca februarja 2024.

Zapisala Simona Vončina (citati povzeti iz intervjuja z Nino Stopar: https://www.altiba9.com/artist-interviews/nina-stopar-abstract-painting-dancing)

 

Foto: Dobran Laznik