Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

UVOD V POLETJE S FESTIVALOM ČIČI – ZMERAJ PRINESI SI KOCO!

V Koroški osrednji knjižnici smo zopet uspešno izpeljali tradicionalni festival ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! Lepo vreme je v grajski park in na vrt Grajske časopisne kavarne Eleonora privabilo številne obiskovalce. Pisan vrvež se je začel že v četrtek, ko je Gledališče Pravljičarna otroke zabavalo s predstavo Čarovničkin prvi čarobni urok, Iskanje knjižnega zaklada pa je malo večjim osnovnošolcem pognalo adrenalin po žilah in zbujalo vedoželjnost. V popoldanskem času smo v sodelovanju z Ljudsko univerzo Ravne (LURA) v Kuharjevi dvorani knjižnice gostili odličen pogovor z dr. Lučko Kajfež Bogataj in dr. Živo Deu, ki ga je spretno usmerjala nekdanja direktorica knjižnice mag. Irena Oder. Večer na grajskem vrtu je številno občinstvo začaral z glasbo in besedo. Izbrani odlomki iz del Josipa Jurčiča in Ivana Tavčarja, ki jih je odlično interpretiral vsestranski umetnik Matjaž Pikalo, so zaživeli v fascinatnih avtorskih skladbah Dua Andrej Ofak in Borut Mori.

Drugi dan festivala, v petek 2. junija 2023, je bil rezerviran za Knjižne olimpijske igre, KOI 2023. Tekmovalce je prišel pozdraviti tudi podžupan Občine Ravne Andrej Erjavec. Na letošnjih igrah se je pomerilo šest ekip: Ljudska univerza Ravne, Alp Peca, Kornet, Gimnazija Ravne, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec in Knjižnica Velenje. V zares hudi konkurenci je zmagala ekipa ALP Peca, drugo mesto je zasedla ekipa Ljudske univerze Ravne (LURA), tretje pa je pripadlo ekipi KORNET. Zmagovalce so tradicionalno nagradili s prav posebnimi ročno izdelanimi knjižno-olimpijskimi medaljami.

Dogodek je tradicionalno pospremila tudi razstava fotografij na drevesnih deblih avtorice Nike Hölcl Praper.

V Koroški osrednji knjižnici se zahvaljujemo vsem obiskovalcem festivala, za pogum pa še posebej inštitucijam in zavodom, ki so se z navdušenjem odzvali povabilu in sestavili knjižno-olimpijske ekipe. Se vidimo naslednje leto še v večjem številu!

Simona Vončina, programska vodja festivala

Foto: Nike Hölcl Praper