Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

ZLATKA STRGAR: PARIŠKO MODRA

Razstavišče Koroške osrednje knjižnice je v aprilu obarvano v odtenku Pariško modre.

Zlatka Strgar kot pronicljiva in tankočutna opazovalka zadnjih pet let intenzivno raziskuje staro fotografsko tehniko cianotipije, ki v dialogu z digitalno tehnologijo omogoča neizčrpne možnosti poustvarjanja, nadgrajevanja, likovnih intervencij in s tem dajanja izbranim podobam nove, globje smisle.

Ponovna uporaba (ang. reuse) je tudi v umetnosti pojav, ki ga neredko srečujemo. Tako se Da Vincijeva Mona Lisa danes uporablja na nešteto načinov.

Nedotakljivost originalnih velikih umetnin še vedno ostaja sveta, vendar pa so veliki muzeji marsikaj odprli za nov ustvarjalni dotik. Metropolitan museum, Smithsonian museums, Welcome Library in drugi omogočajo uporabo na tisoče izbranih umetniških del brez vseh omejitev.

Na razstavi Pariško modra lahko vidimo Da Vincijevo Damo s hermelinom in še nekaj drugih del iz muzejev, ki jih je za cianotipijo v ustvarjalnem procesu uporabila Zlatka Strgar.

Razstava Pariško modra povezuje digitalni in analogni svet, hkrati pa pokaže, da digitalizacija omogoča prost dostop do neprecenljivih umetniških del.

Fotografije, ki jih v procesu cianotipije preoblikuje, izbira s pronicljivim očesom. Družinsko ustvarjalno okolje ji je nedvomno velika inspiracija in vrelec predlog. Veliko motivov fotografira tudi sama, saj z izkušnjami prepozna kontraste in strukture, ki so potrebni, da motiv izdelan v postopku cianotipije deluje.

Motivni svet avtorice so portreti, je akt, krajina, žanrski prizori. A temelj, smisel vsega je družina, je Biti ljubiti, ko subtilno zapiše na nekaterih od svojih cianotipij.

To ni prva predstavitev avtorice v okviru razstavne dejavnosti Koroške osrednje knjižnice. Prvič je sodelovala kot fotografinja na skupinski razstavi fotografij na drevesnih deblih v Grajskem parku v sklopu 1. festivala ČIČI, leto kasneje se je predstavila na manjši razstavi z intimnimi družinskimi kolaži. Ta razstava je dala tudi idejo, da avtorico povabimo k sodelovanju v letu 2019, ko je knjižnica praznovala svojo 70-letnico. Z razstavo Lepa stara gospa, hommage knjižnici ob njeni 70-letnici je na svojstven, izviren način v tehniki kolažev predstavila dejavnosti in oddelke knjižnice. Dela lahko danes vidite razstavljena v sklopu Artoteke Koroške osrednje knjižnice.

Tokratna predstavitev je sad poglobljenega raziskovanja tehnike cianotipije v zadnjih petih letih. Tehnika, s katero se je avtorica prvič srečala leta 2017 na delavnici v Umetnotnostni galeriji Maribor pri fotografu Andreju Lamutu, se izkaže kot izkaže kot idealna za avtoričin način pripovedovanja in plastenja zgodb, ki jih intuitivno zazna v izbranih podobah.

Razstava cianotipij Pariško modra je v razstavišču knjižnice na ogled do 4. maja 2023.

Foto: Dobran Laznik