Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

STOJAN BREZOČNIK: ODMEVI KARANTENSKEGA LETA 2020

S prav posebnim odprtjem razstave grafičnih del domačina Stojana Brezočnika smo v Koroški osrednji knjižnici pričeli razstaviščno sezono 2023. Do konca januarja je tako v razstavišču na ogled njegov grafični ‘koronski cikel’, ki je bil v manjšem obsegu prvič premierno predstavljen jeseni 2021 v Galeriji Salsaverde v Izoli.

Njegova dela govore o pogledih umetnika na stiske človeka, človečnosti, ki jih je razkrilo nenadno zaprtje družbe, omejevanje človeških stikov.

Zdravstvena kriza, ki je razgalila krhkost sistema je sprožala celo paleto odzivov; od sočutja, človečnosti … do tistega brezčutnega antipola; prebudila je plenilce ter nekatere oklicane ali morda ‘samooklicane’ oblastnike, da so se prosto poigravali z našimi življenji in pravicami.

O razsežnostih obdobja ne moremo govoriti o pretekliku, zagotovo bodo odzvanjale še nekaj časa, saj so (morda) tudi usodno zaznamovale nekatere generacije.

O tem sta na odprtju razstave v pogovoru spregovorila Stojan Brezočnik – z vidika likovnega umetnika ter subtilnega, razmišljujočega človeka in dr. Peter Praper: doktor psiholoških znanosti, specialist klinične psihologije, predavatelj, supervizor in terapevt.

Foto: Nika Hölcl Praper