Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

V ZNAMENJU FESTIVALA ČIČI

Malo hecno je ime našega festivala ČIČI – Zmeraj prinesi si koco! Nastalo je pred kar nekaj leti, 2015, ko smo ‘brainstormale’ zasnovo prvega festivala s takratno sodelavko, dramaturginjo Teo Kovše. Čiči kot čičati in čitati. Takrat je bila glavna ideja, da z živahnim dogajanjem privabimo v knjižnico in grajski park mlade vseh generacij, promoviramo ‘Poletna branja pod magnolijo’ – to je naša poletna čitalnica na prostem pod krošnjo magnolije, in nasploh prebudimo kulturo branja knjig v parku, pod krošnjami dreves. Za to je seveda fajn, če si zraven prinesete koco … Tukaj, na koroškem koncu nam je seveda jasno, kaj to koca je, kje drugje pa nas malo začudeno gledajo. Koca (ali pravilno slovensko deka) je zaščitni znak našega festivala in tudi če si je ne prinesete s seboj, si jo lahko sposodite pri nas v čitalnici na prostem.

Letos je dogajanje prvič sobivalo z novo Grajsko časopisno kavarno Eleonora, zaradi muhastega vremena pa smo morali gostiti vse festivalske prireditve v prostorih knjižnice. Je bil ognjeni krst, kot pravijo, a če smo zmogli v četrtek dopoldan zaradi dežja izpeljati otroški del festivala in gostiti hkrati okoli tristo otrok, smo rekli, da bodo Knjižne olimpijske igre, ki so sledile v petek dopoldan, kot pravijo, mala malca.

Tokratno dogajanje je bilo v veliki meri v znamenju čebel in čebelarstva. Četrtkov dopoldan za otroke je prinesel živopisani vrvež po knjižnici. Otroci so spoznavali osnove sitotiska, se okraševali s festivalskimi tatooji, štempljali s čebeljimi žigi in maskotami. Predšolskim otrokom so o čebelah in čebelarstvu pripovedovali člani Čebelarskega društva, v čebelarskem učnem kotičku pa so lahko z igro spoznavali svet čebel in njihov pomen za življenje.

Četrtkov večer je zazvenel v zvokih harfe in petju Zvezdane Novaković, vsestranske glasbene ustvarjalke in performerke, ter komorne zasedbe Grlenice.

Na petkovih Knjižnih olimpijskih igrah so se pomerile ekipe sodelujočih LAS-ov in partnerskih knjižnic iz sosednjih dolin in regij v projektu Čebela bere med, častno mesto med ekipami pa so imeli člani Čebelarskega društva Ravne. Bilo je kot zna bit le na KOI – veliko smeha, malo ‘švicanja’, kravžljanja možganov … in zopet lahko rečemo, da smo se imeli zelo fajn. Zmagala je ekipa LAS Raznolikost podeželja iz Celja, drugo mesto je pripadlo ekipi Knjižnice Ksaverja Meška iz Slovenj Gradca, tretji pa so bili naši čebelarji iz Čebelarskega društva Ravne.

Naša stalnica na prehodu v poletje je že osmo leto tudi razstava fotografij na drevesnih deblih. Na osrednji lipi grajskega parka in mogočnem hrastovem deblu v bližini gradu lahko prisluhnete fotografijam Nike Hölcl Praper, v macesnovi galeriji pa fotografskim ciklom Simone Vončina. Avtorici sta se uglasili pod skupnim naslovom Prehajanja.

Foto: Nika Hölcl Praper

Simona Vončina, programski vodja festivala