Iskalnik COBISS
Iskalnik COBISS

Slavnostno obeležje 60-letnice bralne značke v publikaciji »Moja Zgodba: Kako smo nekoč brali«

Letos obeležujemo 60-letnico bralne značke in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika je v sklopu območnih nalog objavila literarni razpis Moja zgodba: Kako smo nekoč brali. V 26 prispevkih, ki smo jih prejeli, je zajeto bogastvo napisanih misli o branju. Objavili smo jih v barviti publikaciji, ki v celoto povezuje raznolikost spominov Korošic in Korošcev, katere veže ljubezen do branja.

Ena glavnih nalog splošnih knjižnic je promocija branja in ohranjanje bralne kulture med našimi uporabniki. V literarni razpis Moja zgodba – Kako smo nekoč brali, smo na pobudo Knjižnice Ksaverja Meška Slovenj Gradec, vključene vse splošne knjižnice na območju Koroške: Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec, Knjižnica Dravograd, Knjižnica Radlje ob Dravi in Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika. Z aktivnim sodelovanjem pri promociji in zbiranju prispevkov, smo pridobili 26 zapisov, ki v nas prebudijo nostalgično obujanje spominov, nas popeljejo v razmišljanje o branju, knjigi, dojemanju vsebine in zbujajo hvaležnost vsakdanjega privilegija – da lahko beremo.

Bralni znački, kot vsesplošnemu slovenskemu kulturnemu gibanju, ki temelji na popolnoma prostovoljnem pristopu, z izdano publikacijo izkazujemo čast in obeležujemo 60-letnico obstoja enega temeljnih slovenskih bralnih projektov. Gibanje je močno vpeto v bralno kulturo osnovnošolcev. V  koroških splošnih knjižnicah imamo celo štiri bralne značke, ki zajemajo vse starostne skupine: Korošci pa bukve beremo, Bodi kul, beri ful!, predšolska bralna značka Petra Nosa in Moljčkova bralna značka. Vsakršna promocija branja pa, kot je zapisala direktorica Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, mag. Irena Oder: »… prav gotovo veliko prispeva k širjenju zavedanja, da Človek, ki ne bere, nima nobene prednosti pred tistim, ki ne zna brati, kot pravi Mark Twain.«

Nagrajenci literarnega razpisa »Moja zgodba: Kako smo nekoč brali« so:

Ivana Hauser: Bela zamorka, Knjižnica Radlje ob Dravi,

Franjo Frančič, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

Andreja Odlazek Hvalec: Goreča sveča, Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec,

Aleksandra Gradišnik: Dragocen svet, Knjižnica Dravograd,

Ida Paradiž, Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem,

Gloria Kraker, Knjižnica Radlje ob Dravi.

Vsem avtorjem čestitamo, koroškim knjižnicam in njihovim knjižničarjem in knjižničarkam pa se iz srca zahvaljujemo za prijetno sodelovanje.

Želimo še veliko bralnih izzivov in vas vabimo k branju publikacije Kako smo nekoč brali. Publikacija bo na voljo v vseh osrednjih knjižnicah na območju Koroške.